Cata-strofe

Cata-strofe

Catalaanse onafhankelijkheid is een majeure staatkundige verandering waarvoor herziening van de Spaanse Grondwet vereist is. In ieder beschaafd land, op het VK na, vergt een dergelijk besluit steun van een parlementaire meerderheid met 2/3de of 3/4de. Die meerderheid is er niet in Spanje, vroeger niet en nu niet. Ook in Catalonië is op dit moment geen meerderheid van de bevolking voor afscheiding. Indien er vandaag verkiezingen zouden zijn, behalen de independistas geen meerderheid en uit recente peilingen blijkt dat 1/3de van de Catalanen voor onafhankelijkheid is. Dit percentage schommelde lange tijd tussen 40 en 45% en is dalende. De gebeurtenissen van de laatste weken versterken die trend blijkbaar. Hoewel het illegale referendum van 1 oktober met Noordkoreaanse uitslagen niet serieus genomen kan worden, heeft minder dan 50% van alle stemgerechtigde Catalanen ‘ja’ gezegd. Niettemin wil een kleine extremistische elite haar natte droom van een Catalaanse heilstaat door de strot van de meerderheid duwen, coûte que coûte. Die prijs is heel hoog. Reeds nu trekken bedrijven massaal weg en keren toeristen de regio de rug toe. De economie bloedt leeg en de hardwerkende Catalaan betaalt wederom de rekening. Europa staat uni sono achter Madrid en een onafhankelijk Catalonië valt uit de EU om er nooit weer in terug te kunnen keren. Ondertussen lappen de Catalaanse neppolitici zelf alle democratische principes aan hun laars en bedienen zich van fake news en framing… ook hier geldt sterke gelijkenis met Donald Trump en Brexit. Tot aan lagere scholen toe worden burgers gemanipuleerd met de idee dat Catalanen superieur én slachtoffer zouden zijn. Vandaag kijken veel nationalisten, in Europa en daarbuiten, verlekkerd naar het Catalaanse precedent dat slim wordt geregisseerd. Knap gedaan, moet ik als PR professional toegeven, doch bovenal levensgevaarlijk. Als de cata-bolsjewisten hun zin krijgen, volgen segregatie, mono-etniciteit en andere uitwassen van excessief nationalisme waar we als Europa tegen dienen te strijden, sterker, waarvoor Europa ooit is opgericht. Dit is nu al praktijk – en ik kan het weten. De burger die men zegt te vertegenwoordigen zal uiteindelijk de grote verliezer zijn. Dat is geen democratie, integendeel, dat is haar doelbewust verkrachten; een politieke Cata-strofe voor Catalonië, Spanje en Europa.

2017-10-24T15:57:13+02:00octobre 24th, 2017|Barcelona, Nieuws, Politiek|