De kiezer heeft gelijk

/, Brussel, Nederland, Nieuws, Politiek/De kiezer heeft gelijk

De kiezer heeft gelijk

 

Er wordt druk gespeculeerd hoe het kan dat de PvdA de Europese verkiezingen ‘onverwachts’ won in Nederland. Men spreekt van Timmermans-effect, strategisch stemmen.. Of het verlies van de coalitie in Duitsland en Zwarte Zondag in Vlaanderen en Frankrijk: ‘we zagen dit niet aankomen’. 

Gelul, excusez le mot.

De winst van de PvdA, sociaal-democraten in Spanje en Portugal, Le Pen in Frankrijk, Vlaams Belang in België, Salvini in Italië etc, hebben m.i. één en dezelfde oorzaak: het falen van de politiek om de burger te bieden waar men voor is aangesteld: koopkracht, betaalbaar wonen, publieke diensten, veiligheid, lastendruk.. De arbeiders- en middenklasse in Europa werkt harder dan ooit, draagt meer af aan dan ooit en krijgt minder terug dan ooit: peperdure koopwoningen en huren, aan het eind van de maand niet rond kunnen komen, multinationals die 0% belasting betalen en winkeliers die met 54% worden kapotgetakst, verloederde buurten, no-go gettos, werken tot je 70ste, ziekenhuizen die failliet gaan, het verschil tussen rijk/arm dat nog immer toeneemt en de multiculturele misère.

We gaan ze zien, vandaag, morgen, de krokodillentranen, de nieuwe beloftes, ‘we moeten beter naar het volk luisteren’ maar we weten dat ze overmorgen weer met macht en politieke spelletjes bezig zijn en niet met ons. Daarom ben ik geheel niet verbaasd; je zag dit van mijlenver aankomen als je naar de mensen had geluisterd in plaats van naar jezelf  of naar opiniepeilingen, quod non. Wat eerder verbazingwekkend is, is dat de frustratie over jarenlang politieke mismangement nu pas tot uiting komt en dit op vreedzame wijze, middels stembussen, Gele Hesjes etc.. Nog wel.

Als de kiezer ‘altijd gelijk heeft’, is dit hét moment voor hen die ons zogenaamd leiden te doen wat men belooft en het volk als ‘stakeholder’ eindelijk serieus te nemen, niet in woorden maar met daden:  publieke voorzieningen, een schone, veilige omgeving, sterkste schouders die de zwaarste lasten dragen, meedelen voor iedereen die bijdraagt en een dichte deur voor wie dat weigert.

We zijn al veel te lang genegeerd.

2019-05-27T08:07:53+01:00mai 27th, 2019|Barcelona, Brussel, Nederland, Nieuws, Politiek|